Już sama nazwa narzuca skojarzenia z posilaniem się mięsem martwych zwierząt, ale to nie jest prawdą. Jej życie wygląda zupełnie inaczej! Jak? O tym w dzisiejszym odcinku.
Ścierwice mięsówki są przedstawicielami muchówek czyli są bliskimi kuzynami pospolitej muchy domowej, której ludzie mają serdecznie dość w sezonie letnim :p Ale wszystkie muchówki mają swoje bardzo istotne znaczenie, również z perspektywy człowieka. Pisaliśmy o nich już kilkukrotnie na naszych łamach: Bzyg z klasą – trzmielówka leśna oraz tutaj: Przepaśnica – górska mucha
Do rodziny ścierwicowatych zalicza się prawie 3 tysiące gatunków na całym świecie, z tego ponad 120 występuje w Polsce. Dzisiejszy bohater tekstu jest najbardziej popularnym przedstawicielem tej rodziny w naszym kraju.
ŚCIERWICA MIĘSÓWKA
Sarcophaga carnaria
PARAZYTOIDY
To ogólna nazwa najczęściej owadów oraz roztoczy, które pasożytują na innych organizmach i często uśmiercając swoich żywicieli. Larwy naszej muchówki są również parazytoidami. Wbrew temu co uważano kiedyś o tej „musze” nie żywi się rozkładającym mięsem. Larwy rozwijają się w ciałach najczęściej dżdżownic, co w konsekwencji doprowadza do ich śmierci.
Samica składa jaja u wejścia do korytarzy dźdźownic a larwy gdy już się wyklują same wiedzą jak odnaleźć i zasiedlić się w ciele swoich ofiar.
Dorosłe osobniki odżywiają się nektarem kwiatów i to właśnie na kwiatach można je spotkać najczęściej. Dobrym miejscem obserwacji jest również nasłonecznione drzewo lub stos drewna w pobliżu łąk.
WYGLĄD
Są trochę większe od muchy domowej, osiągają nawet do 15 mm długości ciała. Posiadają duże, czerwone oczy oraz jasne smugi na czarnym tułowiu.
ZNACZENIE?
Żywiąc się nektarem kwiatów biorą udział w zapylaniu! 🙂
Jest pospolita w całym kraju. Ciekawym jest natomiast fakt, że nie przyciągają ją siedziby ludzkie – szansa, że spotkamy tego owada w domu jest bardzo mała.