CZYTAJ WIĘCEJ!
Grzyby fascynują różnorodnością kształtów i kolorów, ale okazuje się, że również rozmiar może budzić emocje. Żagwiak łuskowaty to największy w Polsce nadrzewny grzyb. Średnica kapelusza może sięgać nawet 60 cm!

AKTUALIZACJA 2021

Do roku 2021 gatunek ten nosił oficjalną nazwę żagiew łuskowata i zaliczany był do rodzaju Polyporus. Obecnie to żagwiak łuskowaty.

Wyszedł Z Domu: żagiew łuskowata
Zabójca drzew

Jest mordercą! Jak już upoluje ofiarę, przytwierdzi się do niej na stałe – to koniec! Jest bardzo agresywnym pasożytem, wyciąga z drzewa znaczne ilości niezbędnych mu do życia składników odżywczych w tym soli mineralnych co skutkuje powolnym obumieraniem żywiciela, na którym grzyb przez wiele lat może się jeszcze stołować.

ŻAGWIAK ŁUSKOWATY
Cerioporus squamosus

Posiada kilka synonimów: horosz szupinowaty, huba wielka lub huba łuskowata.

Występuje w całej Polsce i jest w miarę pospolitym grzybem. Rzadko zapuszcza sie jednak w góry, ale możemy go spotkać również w Sudetach. Nie wychodzi tutaj jednak ponad regiel dolny.

Najwidoczniej w niewysokich górach wciąż znajduje odpowiednie warunki do rozwoju.Mamy ją u siebie 🙂

Cechy charakteru 🙂

Swoją nazwę zawdzięcza oczywiście łuskom, które pokrywają wierzchnią część kapeluszy tych grzybów. Są ciemnobrązowe, i kontrastują się z jasnym tłem kapelusza. Doskonale widać to na fotografii poniżej.

Wyszedł Z Domu: żagiew łuskowata
Wyrastają od wiosny do jesieni, rzadziej latem. Bytują na żywych lub już obumierających drzewach, najczęściej liściastych chociaż zdarzają się i przypadki, że widywano ją na iglastych.

Pasożytują na dębach, lipach, klonach, bukach, topolach, wiązach, wierzbach a nawet na robiniach, śliwach czy jabłoniach.

Jeśli żagwiak łuskowaty wyrasta pojedynczo, wtedy ma możliwość osiągnięcia znacznych rozmiarów – nawet do wspomnianych 60 cm średnicy kapelusza. Im jednak więcej talerzy (dachówek) wyrasta obok siebie tym średnica poszczególnych owocników będzie malała. Jest to związane oczywiście z ilością dostępnych składników odżywczych, które w przypadku wielu owocników muszą zostać podzielona na większą ilość „gąb do wykarmienia” ;p Najczęściej jednak średnia kapelusza nie przekracza 40 cm, a średnio można przyjąć, że to około 20-25 cm.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Ich kapelusze gdy starzeją się przybierają lejkowatego kształtu, za młodu są spłaszczone.

Stare owocniki

Stare owocniki

Pory z kolei osiagają znaczny rozmiar, w porównaniu z innymi gatunkami. Mogą osiągać nawet 3 mm przez co czasami przyrównywane są do plastrów miodu.

żagiew1
Grzyb jadalny!

Jeśli chodzi o znaczenie kulinarne, to nadaje się na sporządzanie zup, ale to tyczy się tylko młodych osobników. Jednak my nie nakłaniamy do ich zjadania.

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

Z wiekiem osobniki twardnieją i przestają nadawać się do celów „spożywczych”.

Największe znaczenie kulinarne posiadają na wschodzie Europy, na Ukrainie i w Rumunii. Wykonuje się tam z nich zupy lub smaży z cebulką.

GALERIA:

PS. Większość owocników z prezentowanych fotografii pochodzi z lasów Wzgórz Bramy Lubawskiej w Sudetach Środkowych (okolice Paprotek i Paczyna), część z Karkonoszy Wschodnich oraz Gór Kruczych.

Co myślisz po przeczytaniu tego artykułu? Zostaw swój kmentarz

About Author

Świat naokoło jest niewyobrażalnie ciekawy, a ciekawość nie ma końca! Dlatego wychodzę z domu codziennie, bo każdy jeden dzień można zamienić na wiele odkryć. Kolekcjonuję doznania, kolory, smaki, przygody i emocje. Od 2016 roku dzielę się tymi kolekcjami będąc przewodnikiem terenowym po Sudetach ...

Leave A Reply

WYSZEDŁ Z DOMU - WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE ®